Gepost op

Wat is een AED?

Een AED is een automatische externe defibrillator (Engels: Automated External Defibrillator). Het is een draagbaar toestel dat bestaat uit onder andere een microprocessor en elektroden die informatie verzamelen over het hartritme. Het wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon met een circulatiestilstand als gevolg van ventrikelfibrilleren.

Een AED is geen hartmassageapparaat

Ten onrechte verwijzen mensen wel eens naar een AED met de term ‘hartmassageapparaat’. Dit is ten onrechte. Het toestel wordt gebruikt naast hartmassage om een elektrische schok toe te dienen. Die schok moet een gestoord hartritme stoppen (het hartspierweefsel ontladen), waardoor de sinusknoop de kans krijgt om de controle over dit hartritme terug te krijgen. Hierdoor kan het hart weer in een normaal ritme gaan kloppen. Het toestel geeft dus geen hartmassages. Dit moet naast het toedienen van de elektrische schokken ook nog gebeuren. Uiteraard moet de hartmassage worden stopgezet op het moment dat de schok wordt toegediend en moet een afstand worden behouden tussen de persoon die de hartmassage toepast en de persoon die deze ondergaat.

Kennis van de AED

Weten wat een AED is en hoe je ermee moet omgaan, kan in veel gevallen het verschil maken tussen leven en dood. De meeste recente toestellen zijn erg gemakkelijk te bedienen, ook door omstaanders of getuigen van een circulatiestilstand. Als je de situatie snel kunt herkennen, kun je ook onmiddellijk hulp aanbieden in de vorm van het bellen van de hulpdiensten, het toedienen van hartmassage en het gebruik van de defibrillator. Het volgen van een opleiding is hiervoor niet noodzakelijk maar wel aangewezen. Je weet nooit wanneer je eens de kans krijgt om een heldendaad te verrichten…